Forbud mot håbrannfiske i Norge

Håbrannfiske i Nordsjøen. Foto: Ragnvar Govertsen

Håbrannfiske har hatt en lang tradisjon i Norge. Her på Kystbloggen er det lagt ut to artikler fra dette fisket. Bildet over er hentet fra fiskere fra Lillesand. Fisket har foregått med flyteliner, fortrinnsvis i Nordsjøen, men i håbrannfiskets historie er det også drevet fiske i andre farvann.

Flere haiarter er nå så fåtallige at man frykter for bestandene. Dette gjelder blant annet den største haien i våre farvann; brugda som det allerede er et fangstforbud mot.

I 2008 blir det heller ikke tillatt å fiske etter håbrann. I desember 2007 kom Kyst- og Fiskeridepartementet med en forskrift der det heter at: “Det er forbudt for norske fartøy å fiske og lande brugde, pigghå og håbrann i Norges økonomiske sone og i internasjonalt farvann i ICES-statistikkområdene I – XIV.”

Pigghå kan fiskes fra fartøy under 28 meter. I tillegg kan all håbrann og pigghå som tas som bifangst landes. Forskriften ble gjort gjeldende fra 1. januar 2008. Noen snarlig bedring for bestandene tør ingen å spå. Det er ikke bare i Norge man er bekymret for håbrannbestanden. Norge følger her internasjonale anbefaliger (fra ICES). Dermed kan vi fastslå at enda et fiskeri definitivt er gått over i historien. Nedenfor vises tre håbranner tatt som bifangst i garn i fjor.

Håbrann som bifangst. Foto: Kystbloggen

Relaterte artikler på Kystbloggen:

Håbrannfiske i Nordsjøen med “Randi” av Lillesand.

Bilder fra håbrannfiske med “Brannflu”

Skriv en kommentar