Stor hvithai tatt av enda større hvithai

vg.no ser vi bilde av en 3,7 meter lang hvithai. Denne er tydelig angrepet – og nesten bitt i to – av en enda større hai. Det blir da nærliggende å anta at angrepet kom fra en annen hvithai.

Bildet fra det australske Fiskeridepartementet, viser tydelig at det er tatt to saftige jafs av hvithaiens midtparti. Bukpartiet på en fisk er ofte mest ettertraktet når fisk angriper annen fisk. Hvithaien, som hang fast i et hainett, var naturligvis et enkelt bytte.

Vi hører at hai kan angripe hai under matorgier, og den hjelpeløse hvithaien i Australia har antakelig blitt angrepet av en annen – men langt større – hvithai. En hvithai kan i sjeldne tilfeller bli over 10 meter lang, og da etterlater man også store bitemerker. Det er derfor ikke rart at episoden skaper en viss uro blant kystbefolkningen i området. Se nyhetsinnslaget om “monsterhaien” nedenfor. Se evt. et annet bilde av haien på skynews.com.

Denne artikkelen har 9 comments så langt!

  1. stompa says —

    Bildet er manipulert…enda til en dårlig manipulering. Og i reportasjen fra Youtube, bruker man samme bilde…enda haien var fanget og man har hatt muligheten til å vise bittet “live”. Dessuten…i youtube oppdaget, har man klippet inn en sekvens fra tsunami bølgene for noen år siden. Nei vet du hva….det får være grenser for hvor lett det er å lure nyhetsmedier.

  2. Kystbloggen says —

    Kan ikke klandre VG ettersom de har hentet saken fra Daily Telegraph som igjen refererer til samtaler med den australske fiskeriministeren. Ser at det i kommentarfeltet på Daily Telegraph også påstås at bildet må være manipulert. Hva er det ved bildet som tyder på det? Også Sky News har et bilde av haien, da fra en annen vinkel. Historien er ganske utrolig, men ingen av mediene har så langt avkreftet den.

  3. Tom says —

    En hvithai kan IKKE bli opp til 10 meter i sjeldne tilfeller. Den største hvithaien som er blitt nøyaktig målt var 6.4 meter.

  4. Kystbloggen says —

    Mulig du har rett Tom. Maksimumslengden er som regel oppgitt til 6,5 meter, men ifølge Wikipedia heter det at “Den største hvithaien som noen gang har blitt fanget var omtrent elleve meter lang”. Jeg vet at vi her snakker om lengder som er forbeholdt brugde og hvalhai, og jeg er ikke overrasket dersom Wikipedia tar feil.

  5. Marra says —

    Bor selv i Gold Coast og var ikke unormalt at hvithaier kan bli så store, før det ble startet en sinnsykt jakt/slakt av de.. Nå er drimot de fleste hai artene fredet, så ikke rart det dukker opp store hair igjen 😉

  6. Marinbiolog says —

    Marra>> Der bør du sjekke opp litt fakta gitt. Den største hvithaien (Carcharodon carcharias) noen gang registrert var et individ på 7,8 meter fanget på 1870-tallet utenfor Port Fairy i Australia. Den nærmeste ”konkurrenten” var et annet individ på 7,33 meter som ble fanget ved New Brunswich i Canada rundt 1930.

    Det er svært sjelden å observere hvithaier over 5-5,5 meter da denne arten vokser sent, og det tidligere ble drevet en massiv jakt etter disse ”drapsmaskinene”. Ja, det er en uoffisiell ”rekord” som tilsier at den største hvithaien fanget var 11,2 meter, men denne er aldri blitt verifisert og eksperter tro i dag at det dreier seg om en brugde (Cetorhinus maximus).

    Kanskje heller ikke så rart at de fleste haiarter er/burde være fredet da vi mennesker de siste 20-30 år har klart å senke verdens haibestand med mellom 70-90 %?!

    Ser meg forresten lei på at sensasjonstabloider som VG og Dagbladet prøver gang på gang å skape en ”frykt” hos oss mennesker ved å benytte ord som ”monsterhai”…

  7. Kystbloggen says —

    Du har sikkert rett Marinbiolog. Å forveksle brugde med hvithai når man snakker om rekorder er i så fall meget “godt gjort”!!!

  8. Andreas says —

    Store norske leksikon sier altså at største hvithai registrert var 11,8 meter. Så er det sagt. Hvis noen vet bedre enn leksikonet, henda i været. Pang.

  9. Marinbiolog says —

    Henda i været! 🙂

    Vet at dette er feilinformasjon som står i en del oppslagsverk ja.

    Men INGEN hvithai har noengang offisielt blitt målt til denne lengden. Informasjonen som står i leksikonet og på en del bøker av Guinness Rekorder er direkte feil. Dette kommer vel først av at kunnskapen om disse vakre skapningene var heller meget begrenset før, og “informasjon” gitt disse bøkene på et tidlig tidspunkt er blitt hengende igjen.

Skriv en kommentar