Makrellstørje ved Norskekysten i høst

2013 har vært et begivenhetsrikt år for alle dem som er opptatt av makrellstørje og dens gjenkomst til våre farvann. Natt til 30. august gjorde “Vestervon” et utilsiktet storkast på makrellstørje vest av Bremanger. Flere observasjoner er gjort, og nå får vi også se bilder som viser makrellstørje som beiter i våre farvann.

Stim av Makrellstørje

De unike bildene som vises her, er tatt av Geir Olsen. Han fikk oppleve et syn man ikke har sett på flere tiår. Nord for Bulandet/Værlandet fikk han se makrellstørje som beitet på makrell og pir i overflaten. Det spektakulære ete-gildet ble også fulgt av flere titalls havsuler som tok til seg av panikkslagen makrell som var blitt presset opp til overflaten. Dette skuet fant sted like etter kl. 18.00 9. september.

Makrellstørje i Norge

Selv om lyset ikke var det beste, klarte Geir Olsen å knipse noen fine bilder av makrellstørjene som til stadighet brøt overflaten mens den jaget byttet. Dette var tidligere et vanlig syn, og på høsten samlet størja seg i store stimer før den forlot Norskekysten. Norgeshistoriens største størjekast i antall tonn ble da også gjort 9. september – men da i en tid da størja var et vanlig syn; 1967.

Størje

Jakten på bildene foregikk i et belte på et par hundre meter, og det er umulig å anslå hvor mange makrellstørjer som hadde samlet seg til denne jakten. Det kan også nevnes at det ble gjort to sikre observasjon de siste dagene i september av tidligere størjefiskere, like vest av Bulandet. Den ene observasjonen var av fisk som gikk i stripe, mens den andre var størje som gikk i åte (som vist på bildene over). Takk til Geir Olsen for spennende bilder som viser at vi kan håpe på en ny epoke med årlige besøk av makrellstørje til Norskekysten.

Nedenfor ser vi hvordan det artet seg i 1967 for en av båtene som da drev størjefiske like utenfor kysten.

Skriv en kommentar