Glimt fra størjefiske – Del 2

Her følger tre bilder fra et størjefiske med “Vågly” fra Batalden i Sogn og Fjordane. Båten hadde i 1967 tatt 80 tonn størje i et enkelt kast, noe som antakelig er det nest største størjekastet målt i tonn etter rekordkastet til “Salvøy” samme år. Også i 1970 var “Vågly” på feltet, og de to første bildene viser årets største kast. Det var bortimot havblikk vest av Kalvåg der en stor stim ble observert. “Vågly”, under ledelse av Lauritz Ulriksen, lot nota gå i sjøen. På det første bildet ser vi følgefartøyet i bakgrunnen. Følgeren sleper på “Vågly” for å hindre at notbåten driver inn i kastet.

Vågly med størjefangst. Foto: Øyvind Tangen

Lettbåtene holder nota ute, og det viser seg at det er 107 størjer i nota, nærmere 30 tonn. Bildene er tatt fra sløyefartøyet “Finn” som overtok fangsten. Totalt kvanum for 1970 var bare 205 tonn, og dette ene kastet stod derfor for en betydelig andel av det som ble oppfisket dette året.

107 størjer i nota. Foto: Øyvind Tangen
Størja går fremdeles vilt i nota, og det er for tidlig å hive opp fisk. Siste bilde viser samme båt året etter. Der hives størje opp fra nota (fotografert av Arild Aldeholm).

Mer om størjefiske på 1970-tallet kan du lese om på:

Glimt fra størjefiske – Del 1

Glimt fra størjefiske – Del 3

Skriv en kommentar