Fiskesuppe – Fiskekraft også av skalldyr

Skal man lage en god fiskesuppe, kommer man ikke utenom kraften. En god kraft gir suppen den rette smaken av fisk og hav.

Tradisjonelt har man laget fiskekraften av avskjær fra fisk. Gjellene blir fjernet, blod vaskes av, og sammen med ryggbein og avskjær blir det lagt i ei gryte. Noen ønsker å ha grønnsaker (løk, gulrot, purre) sammen med avskjæret. Vann blir helt på, og det kokes opp. Deretter skal det stå og trekke i en liten halvtime. Skum fjernes før kraften siles og eventuelt reduseres ved videre koking. Jeg bruker hovedsakelig hvitfisk (torsk, lyr, sei) til slik kraft, men hadde gjerne brukt steinbit og breiflabb.

Den beste fiskesuppen jeg har laget hadde imidlertid en helt annen kraft. Tilfeldighetene gjorde at jeg hadde fått tak i en pose med trollhummer (også kalt knipsere). Disse krepsdyrene er lite brukt i matlaging, men jeg hadde gitt dem et oppkok og latt dem trekke et par minutter (se foto nederst på denne siden). Ettersom jeg skulle lage fiskesuppe senere på dagen og ikke hadde avskjær til kraft, tok jeg vare på kraften fra trollhummeren. Kraften ble skummet av og kokt inn (redusert). Den ble så brukt som fiskekraft i suppen. Resultatet var meget vellykket og suppen fikk en fin smak av skalldyr. Det eneste minuset var at suppen ble en tanke for salt. Selv om jeg ikke hadde hatt salt i suppen, var kokekraften fra skalldyrene meget salt.

Skalldyrkraft kan du også lage av rekeskall og skall fra hummer og sjøkreps. Fres skallet på ei stekepanne sammen med litt olje og løk. La det hele frese på sterk varme noen minutter før du tilsetter vann. Kok opp og skum av. Som ved fiskekraften skal den så trekke i en liten halvtime før kraften siles av og eventuelt reduseres. Se evt. oppskrift på min beste fiskesuppe.

Kokt trollhummer. Foto: Kystbloggen

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Örn says —

    Mmmmm.. Jeg bruker aller helst skalldyrs kraft i fiske suppa. Akkurat som du beskriver med bruning av skallet av reker eller hummer. Men pass pá á skylle skallene i rennende kaldt vann for á fá vekk saltsmaken og sá bruker jeg smör i stedet for olje. Da er det ikke sá nöye med á fá ut alt fettet fra kraften. Melkefettet fra smöret binder seg med melkefettet i flöten nár man kremer suppen, og man slipper de smá oljeperlene i suppen nár den bæres frem:D

  2. Kystbloggen says —

    Takk for tipset. Skal prøve det neste gang!

Skriv en kommentar